Zapobieganie i leczenie niektórych chorób - Solaris - rozwój osobisty

Zapobieganie i leczenie niektórych chorób

ALERGIA POKARMOWA

* pokarmy, które są najczęstszą przyczyną alergii

przetwory mleczne, kofeina, drożdże, owoce cytrusowe, kasze z pszenicy i kukurydzy, wino, jajka, pokarmy o długim okresie przechowywania (z konserwantami), napoje gazowane, żywność z puszek, pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze zwierzęce
ANEMIA

* pokarmy, które mogą być pomocne przy leczeniu anemii

– sałata, jabłka, gruszki, szpinak, porzeczki, czerwone buraki, kapusta, truskawki, rodzynki, daktyle, cebula, chrzan, pietruszka, marchew, bób, soja, maliny, wiśnie, kakao, seler, cykoria, brokuły, botwinka, brukselka, winogrona

* pokarmy, które mogą działać niekorzystnie

wysoko przetworzona żywność i pokarmy ciężko strawne, pokarmy w zalewach octowych (np. ogórki, grzyby, dynia, ryby, śliwki)
ANGINA

miód, porzeczki, czosnek, cebula, chrzan, cytryna, imbir, jabłka, rzodkiew,
ARTRETYZM

* pokarmy, które mogą być pomocne w leczeniu artretyzmu

– porzeczki, czereśnie, wiśnie, kapusta, sałata, brokuły, brukselka, pomidory, winogrona, truskawki

* pokarmy, które mogą powodować zwiększenie dolegliwości

alkohol, kawa, cukier,
ASTMA

* pokarmy, które mogą być pomocne w zwalczaniu astmy

– kawa, chili, cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona słodka papryka, truskawki, pomidory, kiwi, brukselka, kalafior, koper, pietruszka, rzodkiewka, marchew, szczypior, cynamon, figi, pieprz, rodzynki, rzeżucha, rzepa, pomarańcza, brokuły,

* pokarmy, które mogą być niekorzystne w astmie

mięso i tłuszcze zwierzęce, orzechy, jajka, cola, tłuste mleko, glutaminian sodu, olej kukurydziany i słonecznikowy
BEZSENNOŚĆ

* pokarmy, które mogą pomóc przy bezsenności

– miód, cukier, kapusta, dynia, owies, morele

* pokarmy, które mogą powodować bezsenność

– kawa, jaja, alkohol

pokarmy ciężko strawne jedzone wieczorem
BIEGUNKA

* pokarmy, które zapobiegają lub leczą biegunki

– jogurt, czarne jagody, czarne porzeczki, soja, mączne zupy i kasze, banany, sucharki, ryż, marchew, ziemniaki, soczewica, płatki owsiane, kasze

– herbata z nasion kozieradki

– dokładne żucie pokarmu

* pokarmy, które mogą powodować biegunki

– mleko, wysokosłodzone soki i napoje owocowe, kawa, napoje musujące

fasola, kapusta, cebula, skórki warzyw i owoców, słodziki
BÓLE GŁOWY

* pokarmy, które mogą być pomocne w zwalczaniu bólu głowy

– kapusta, pietruszka, chrzan, koper, czereśnie, cytryny, imbir, zielone oliwki, orzechy, nasiona dyni i słonecznika

* pokarmy, które mogą być przyczyną bólu głowy

czekolada, wędzone mięso i ryby, alkohol, a zwłaszcza czerwone wino, szampan, pokarmy zawierające glutaminian sodu, kwaśna śmietana, niedojrzałe sery, mięso konserwowane saletrą, słodziki, przedawkowanie kofeiny, lody i zimne napoje, napoje gazowane, pokarmy ciężko strawne, kwaszona kapusta, jajka, tłuste mleko,
BRONCHIT

* pokarmy, które mogą pomóc

cebula, czosnek, marchew, szczypior, jabłka, kapusta, maliny, czarny bez, jeżyny, rzeżucha, lipa, chrzan, chili, tymianek, koper,
CELIAKIA

* pokarmy dozwolone w celiakii

– jogurt, herbata, masło, pomidory, koperek, seler, ziemniaki, buraki, ryż, kasza kukurydziana, szczypiorek, kapusta włoska, brukselka, kalafiory, marchew, sałata, groszek, szpinak, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, ogórki, truskawki, jagody, poziomki, jeżyny, morele, brzoskwinie, banany, pomarańcza, cytryny, winogrona, jabłka, cebula, majeranek, cynamon,

* pokarmy zabronione

kawa, czekolada, pieczywo pszenne i żytnie, tłuste wędliny, konserwowane mięso, ocet, musztarda, szczaw, chrzan, ogórki konserwowe, płatki owsiane, zasmażki, czereśnie, gruszki, smażone i wędzone mięso, groch, szparagi
CHOLESTEROL

* pokarmy, które mogą obniżyć poziom cholesterolu

– otręby owsiane, fasola, grapefruit, pomarańcza, jabłka, jogurt, marchew, czosnek, jęczmień, imbir, truskawki, banany, porzeczki, sałata, oliwa, surowa cebula, migdały, awokado, słodka papryka, brokuły, szpinak, orzechy włoskie, soja, pomidory, sałata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, winogrona, rzeżucha

– pokarmy bogate w witaminę C i beta-karoten

* pokarmy, które podnoszą poziom cholesterolu

„nasycony” tłuszcz zwierzęcy, masło, pełne mleko, ser, tłusta wieprzowina i wołowina, skóra drobiu, jaja, majonez
CUKRZYCA

* pokarmy, które mogą być korzystne przy cukrzycy

– orzeszki ziemne, migdały, soja, soczewica, fasola, groch, mleko, jogurt, cebula, czosnek, cynamon, curry, kozieradka, brokuły, kiwi, kabaczek, dynia, owies, rzeżucha, sałata, brukselka, pokrzywa, borówka, szałwia,

* pokarmy, które mogą być niekorzystne przy cukrzycy

– mleko, tłuszcze, słodycze, marchew, miód, kukurydza, rodzynki, buraki, banany, rzepa

– pokarmy smażone,

białe pieczywo
GRYPA, PRZEZIĘBIENIE, ZAPALENIE OSKRZELI

* pokarmy, które mogą pomóc w leczeniu i zapobieganiu

– czosnek, cebula, czarna rzodkiew, chili, curry, jogurt, czarne jagody, imbir, czerwona i zielona papryka słodka, pietruszka, cytryna, kiwi, pomarańcze, pomidory, brukselka, marchew, maliny, porzeczki, jeżyny, jabłka, rzodkiewka, winogrona, miód

– picie dużej ilości płynów

* pokarmy, które mogą szkodzić

mleko i produkty mleczne (poza jogurtem z żywymi szczepami bakterii) alkohol, jajka
HEMOROIDY

otręby pszenne, cebula, kapusta, ziemniaki
INFEKCJE

jogurt, czosnek, cebula, pomarańcz, truskawki, maliny, czarne jagody, jabłka, brzoskwinie, figi, miód, herbata, kapusta, rzodkiew, pietruszka, winogrona, rzepa,
KAMICA NERKOWA

* pokarmy, które mogą przeciwdziałać powstawaniu kamieni nerkowych

– przetwory zbożowe np. otręby ryżowe, dużo płynów szczególnie wody, warzywa nie zawierające szczawianów np. fasola, rzepa, kabaczek, sałata, ziemniaki, owoce – czereśnie, truskawki, winogrona

* pokarmy, które mogą przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych

mięso zwierzęce, szpinak, rabarbar, buraki, botwina, sól, dania z puszek, kwaszona kapusta, wędzonki, koncentraty zup
KAMICA ŻÓŁCIOWA

* pokarmy, które mogą zapobiec tworzeniu się kamieni żółciowych

– duże ilości warzyw, soja, oliwa, soczewica, groch, fasola, cytrusy, orzechy, pomarańcze, grubo mielone przetwory zbożowe, truskawki, sałata, rzodkiewka, pomidory, winogrona

– jedzenie posiłku w godzinach dopołudniowych

* pokarmy sprzyjające powstawaniu kamieni

– kawa, cukier, masło, tłuszcze zwierzęce

– nadwaga i pokarmy powodujące nadwagę

zbyt szybkie odchudzanie
ŁUSZCZYCA I ZAPALENIA SKÓRY

owies i jego przetwory, siemie lniane, rzeżucha, cebula, marchew, kapusta, buraki, maliny, ziemniaki, ogórki,
NADCIŚNIENIE

* pokarmy, które mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi

– otręby owsiane, czosnek – surowy bardziej skuteczny, cebula, oliwa z oliwek, jogurt, zielona herbata, warzywa strączkowe, mleko, seler,

– potrawy o dużej zawartości wapnia i potasu, potrawy bogate w wit. C

* potrawy, które mogą podwyższać ciśnienie tętnicze

– potrawy o dużej zawartości sodu, alkohol, sól, jajka
NIESTRAWNOŚĆ

* pokarmy, które mogą zwalczyć lub zapobiegać niestrawności

– banany, imbir, herbata, czosnek, mięta pieprzowa, soja, ryż, seler, dynia, koper, winogrona, truskawki, ziemniaki

* pokarmy, które mogą powodować niestrawność

pokarmy smażone, majonez, kapusta, napoje gazowane, soki owocowe, mleko, fasola, cebula, rzepa, ciepłe wypieki
NISKA KRZEPLIWOŚĆ KRWI

pokrzywa, krwawnik
NOWOTWORY

* pokarmy, które mogą mieć znaczenie w zapobieganiu nowotworom

– zielone warzywa liściaste, a zwłaszcza brokuły, szpinak, kapusta, kalarepa, kalafior, jarmuż, brukselka, pomidory, cytrusy, truskawki, czosnek, cebula, marchew, warzywa strączkowe, orzechy, ryż, herbata a zwłaszcza zielona, mleko, soja, winogrona, truskawki, maliny, rzepa, seler, papryka, szczypiorek, jagody, tymianek, estragon, bazylia, ogórek, ziemniaki,

– pokarmy bogate w karoten, pokarmy bogate w witaminę E

– jogurt, lukrecja, sałata, chleb z grubego przemiału

* pokarmy, które mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów

– mięso szczególnie wędzone, konserwowe i czerwone, tłuszcze zwierzęce, alkohol, nadmiar masła i margaryny, nadmiar soli, pełne mleko

– potrawy smażone i pieczone (grill, rożno, – gdzie temperatura smażenia przekracza 170* C)

– przejadanie się

– rak pęcherza moczowego: marchew, mleko, brokuły, kalafior, pietruszka, kapusta

– rak sutka: jogurt, cytryny, winogrona, warzywa bogate w karoten, fasola, soja, oliwa z oliwek, kapusta, otręby pszenne

– rak jelita grubego: otręby pszenne, zsiadłe mleko i jogurt, kapusta, brokuły, kalafior, jabłka, banany, gruszki, morele, marchew, cytrusy jedzone razem z białą „skórką”, daktyle, jagody

– rak macicy: fasola, brokuły, sałata, szpinak, szczypior, jogurt, marchew, brukselka,

– rak przełyku: jabłka, wiśnie, winogrona, cytryna, cebula, groch, fasola, śliwki, dynia

– rak płuc: marchew, jarmuż, szpinak, brokuły, kabaczek, morele, kapusta, sałata, kalarepa, brukselka, dynia, fasola, zielona herbata, pomidory, papryka słodka czerwona, natka pietruszki, pomarańcza, rzepa, botwinka,

– rak skóry: czosnek, siemie lniane, cebula, orzechy włoskie

– rak trzustki: pomidory, soja, fasola, soczewica, groch, grejfruty, mandarynki,

– rak żołądka: surowa marchew, kapusta, sałata, pomidory, kukurydz, mleko, cebula, kabaczek, czosnek, soja, jabłka, cytryny, sałata, ogórki, seler, pieprz, zielona herbata,

# dieta z przewagą mięsa i tłuszczów zwierzęcych sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych
ODPORNOŚĆ ORGANIZMU

* pokarmy, które pobudzają układ odpornościowy

– jogurt, czosnek, cebula, pestki dyni, morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuż, szpinak, kabaczek, buraki, grapefruit, cytryna, winogrona, sałata, brokuły, brukselka, dieta niskotłuszczowa

* pokarmy, które mogą osłabiać odporność

pokarmy tłuste, nadmierne ilości cukru
OSTEOPOROZA

* pokarmy, które mogą pomóc w osteoporozie

– pomarańcz, mleko, jogurt, kalarepa, suszone figi, rzepa, jarmuż, brokuły, fasola, orzechy, ananas,

– jabłka, gruszki, winogrona, rodzynki, warzywa strączkowe, miód, soja, brzoskwinie, migdały

* pokarmy, które mogą szkodzić w osteoporozie

sól, alkohol, kofeina, napoje gazowane
OPRYSZCZKA

* pokarmy, których należy unikać przy opryszczce

czekolada, orzechy, żelatyna, migdały, jęczmień, kukurydza
PĘKANIE NACZYŃ WŁOSOWATYCH

* pokarmy, które mogą zapobiegać pękaniu naczyń

– kapusta, brokuły, szpinak, sałata, porzeczki, jabłka, pomidory, winogrona, czereśnie, brukselka,

* pokarmy, które mogą być przyczyną pękania naczyń

– alkohol, kawa, ostre przyprawy

gorące płyny
PRÓCHNICA

* pokarmy, które mogą zapobiegać próchnicy

– herbata, winogrona, wiśnie, sery

* pokarmy, które mogą przyczynić się do powstania próchnicy

nadmierne ilości słodyczy
PRZEMĘCZENIE, OSŁABIENIE

* pokarmy, które mogą pomóc usunąć stany osłabienia

– winogrona, jabłka, sałata, soja, ryż, szpinak, fasola, morele, wiśnie, marchew, kapusta, malina, truskawka, brokuły, dynia, buraczki, pomidory, kukurydza, orzechy, kabaczek, cukinia

* pokarmy niewskazane przy stanach osłabienia

alkohol, pokarmy ciężko strawne
REUMATYZM

* pokarmy, które mogą wyzwalać lub zaostrzyć dolegliwości

– kukurydza, mleko, mięso zwłaszcza wędzone i konserwowane, olej słonecznikowy i kukurydziany, tłuszcze zwierzęce, kawa, słodziki, jajka, masło

* pokarmy, które mogą złagodzić dolegliwości

czosnek, cebula, imbir, kurkuma, goździki, marchew, śliwki, porzeczki, pomidory, winogrona, chrzan, pietruszka, kapusta, czereśnie, jabłka, truskawki, rzodkiewki, seler, borówka, pokrzywa
ROZEDMA i ZAPALENIE OSKRZELI

* pokarmy, które mogą być pomocne w zapaleniu oskrzeli

chili, czosnek, cebula, chrzan, mleko, marchew, sałata, jabłka, rzodkiew, jeżyna, rzeżucha, szczypiorek
SPRAWNOŚĆ PSYCHICZNA

* pokarmy, które wzmagają energię

– herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt, orzechy, migdały, warzywa strączkowe, brokuły, pomidory, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, sałata,

– otręby pszenne, grube kasze, soja

* pokarmy, które tłumią energię

cukier, alkohol, pokarmy bogate w węglowodany (chleb biały, makaron), nadmierne ilości tłuszczu
SPRAWNOŚĆ SEKSUALNA

* pokarmy, które mogą działać korzystnie

– słonecznik, orzechy, migdały, fasola, soja, ryż, otręby pszenne, czerwona i zielona papryka, cytryna, truskawki, kiwi, pomidory, pomarańcza, brokuły, grapefruit, kalafior, szpinak, szparagi, maliny, fasola, awokado

* pokarmy potencjalnie niekorzystne

pokarmy tłuste, nadmierne ilości mięsa i węglowodanów
STWARDNIENIE ROZSIANE

* pokarmy niekorzystne

– mleko, mięso tłuste, masło, śmietana, ser, tłuszcze nasycone

* pokarmy korzystne

soja, jogurt, sezam zarodki pszenne, olej kukurydziany
POKARMY, KTÓRE MOGĄ POPRAWIAĆ NASTRÓJ

– szpinak, fasola, pomarańcza, szparagi, rzepa, awokado, brukselka, słonecznik, brokuły, buraki, morele, seler, ryż, winogrona, jabłka, gruszki, sałata, pietruszka,

orzechy, czosnek, kawa, kakao, ryż, otręby owsiane, soja, chili, cebula

TRZUSTKA

* pokarmy działające korzystnie w schorzeniach trzustki

– brokuły, cynamon, fasola, soczewica, otręby, sałata, jałowiec, kolendra, kapusta,

* pokarmy, które mogą działać niekorzystnie

mleko, słodycze, miód,
UDAR MÓZGU

* pokarmy, które mogą zapobiec udarom mózgu

– marchew, szpinak, słodkie ziemniaki, kalarepa, jarmuż, dynia, morele, awokado, fasola, pokarmy bogate w potas, botwinka, pomidory, banany, migdały, pomarańcza, zielona herbata

* pokarmy, które mogą przyczyniać się od udarów mózgu

sól, alkohol
UKŁAD SERCOWO – NACZYNIOWY

* pokarmy, które mogą zapobiegać chorobom serca

– czosnek, cebula, imbir, melony, grzyby, oliwa z oliwek, porzeczki czarne i jagody, zielona herbata,

– warzywa strączkowe, orzechy laskowe, migdały, ziarna, pokarmy bogate w witaminę C i E, beta-karoten, marchew, winogrona, banany, cytrusy, jabłka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, groch, czerwona fasola, awokado, sałata, brokuły,

*pokarmy, które mogą uszkadzać naczynia i serce

mięso i przetwory mleczne bogate w kwasy tłuszczowe, tłuszcz zwierzęcy, alkohol w nadmiarze, kawa (również bezkofeinowa)
WRZODY ŻOŁĄDKA

* pokarmy, które mogą pomagać w gojeniu wrzodów

– banany, sok z kapusty (surowej i zielonej), lukrecja, herbata zielona, chili, pieprz cayenne, czosnek, czerwona fasola, sok z surowych ziemniaków, kalafiory, soja, ryż, kasze

– jeść mało a często

* pokarmy, które mogą powodować dolegliwości

– kawa, alkohol, również piwo, gorące płyny, mleko, cola, jaja

– wysoko przetworzona żywność

– pokarmy tłuste i ciężko strawne

dania konserwowane z puszek
WZDĘCIA

koper, pietruszka
ZABURZENIA MIESIĄCZKOWANIA

* pokarmy, które mogą działać korzystnie na miesiączkowanie

– jogurt, soja, pomarańcz, kalarepa, figi, rzepa, brokuły, jarmuż, ananasy, orzechy, herbata, ryż, buraki, sałata, seler, kapusta, sałata, pietruszka,

* pokarmy, które mogą nasilać zaburzenia

kofeina, zbyt mała zawartość tłuszczu w diecie, zbyt szybkie odchudzanie, gorące napoje, alkohol
ZABURZENIA PRACY WĄTROBY

* pokarmy, które mogą łagodzić stany zapalne wątroby

– marchew, porzeczki, truskawki, fasola, seler, czereśnie, sałata, brokuły, kalafior, dynia, kabaczek, cykoria, kapusta, rzeżucha, jogurt

* pokarmy, które mogą być przyczyną dolegliwości

cukier, tłuste mięso, alkohol, mleko, jajka,
ZAĆMA

* pokarmy , które mogą przeciwdziałać powstawaniu zaćmy

szparagi, awokado, arbuzy, pomarańcza, marchew, jabłka, morele, brzoskwinie, kalarepa, dynia, jarmuż, szpinak, kabaczek,
ZAKAŻENIA UKŁADU MOCZOWEGO

* pokarmy, które mogą być pomocne w zapaleniach pęcherza lub im zapobiegać

– żurawiny, czarne jagody, kapusta, rzepa, seler, pietruszka, chrzan, pomidory, winogrona

– duże ilości płynów

* pokarmy, które mogą spowodować pogorszenie

czekolada, kofeina, alkohol
ZAKRZEPY i ZATORY

* pokarmy, które mogą przeciwdziałać tworzeniu się zakrzepów i zatorów

– czosnek, cebula, pieprz i ostra papryka, chili, imbir, goździki, oliwa, herbata (czarna i zielona), winogrona (czerwone), brokuły, kalafior, rzepa, rzodkiewka, brukselka

– jedzenie posiłków w godzinach poranno – dopołudniowych

– picie 2 szklane dziennie wody źródlanej

* pokarmy, które mogą przyczynić się do zakrzepów

tłuszcz zwierzęcy, alkohol, jajka, ser
ZAKWASZENIE ORGANIZMU

* pokarmy powodujące zakwaszenie

– alkohol, czerwone mięso, jajka, sery, kawa, orzechy, soczewica

* pokarmy działające zasadowo

szpinak, botwinka, rodzynki, figi, fasola, migdały, płatki owsiane
ZANIK ŁAKNIENIA

morele, seler, maliny, winogrona, pomidory, chrzan, pietruszka, rabarbar, rzeżucha,
ZAPARCIA

* pokarmy, które mogą pomóc i zapobiec w zaparciach

– otręby pszenne, wszelkie grubo mielone przetwory zbożowe – kasze, płatki, pieczywo razowe, ryż, śliwki, jabłka, maliny, marchew, kapusta, jabłka, daktyle, figi, kawa, rośliny strączkowe, orzechy, ziemniaki, marchew, szpinak, jagody, morele, buraki czerwone, truskawki, porzeczki, winogrona, kłącze perzu, siemie lniane, czarny bez,

– duże ilości płynów, duże ilości owoców

– dietę należy wprowadzać stopniowo

* pokarmy, których należy unikać

– pokarmy bogate w wapń, mleko, sery

– czekolada, jaja, majonez

– pokarmy wysoko przetworzone

– dania z puszek

– dania z dużą ilością konserwantów

– pokarmy tłuste, smażone, długo gotowane

białe pszenne pieczywo i nadmierna ilość słodyczy
ZESPÓŁ JELITA NADPOBUDLIWEGO

* pokarmy, które mogą zaostrzyć dolegliwości

– mleko, kawa, jajka, słodziki, czekolada, cebula, pokarmy zbożowe z pszenicy, owoce cytrusowe, śliwki, sok jabłkowy, gruszki, brzoskwinie

* pokarmy, które mogą łagodzić dolegliwości

otręby, ryż, całe jabłka (ze skórką), marchew, płatki owsiane,
ZGAGA

* pokarmy, które powodują zgagę

– czekolada, tłuszcze, pomidory, kawa, alkohol, cebula, Cola, piwo, tłuste mleko, jaja

– zbyt szybkie jedzenie,

– większość potraw sprzedawanych w tzw. „barach szybkiej obsługi” – słodkie, wysokotłuszczowe

– potrawy smażone

– wypieki zawierające proszek do pieczenia

– dania z puszek

dania z dużą ilością konserwantów

Andromeda

Jedna odpowiedź do “Zapobieganie i leczenie niektórych chorób”

  1. Aga pisze:

    w niektórych dolegliwościach nie sprecyzowano czy wymieniowe pokarmy mają zapobiegać czy powodować choroby, przydałoby się to uściślić dla jasności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa cookies.

Czytaj więcej na temat polityki cookies.