Jak spowolnić procesy starzenia - Solaris - rozwój osobisty

Jak spowolnić procesy starzenia

Miedź i żelazo są pierwiastkami chemicznymi niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jednak każdy medal ma dwie strony. Pewne formy tych pierwiastków są dla nas toksyczne. Mimo wielu starań naukowcom ciągle nie udało się znaleźć lekarstwa na starość. Oto kilka sposobów na to jak opóźnić to co nieuniknione.

1) Filtruj wodę
Udowodniono, że miedź obecna w wodzie przyspiesza postępowanie choroby Alzheimera. Problem choroby Alzheimera dotyczy głównie krajów rozwijających się, gdzie w ostatnich latach znacznie wzrosło użycie miedzianych rur w hydraulice. W Polsce zawartość miedzi w wodzie pitnej regulowane jest przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia (z dn. 29 marca 2007) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Maksymalne dopuszczalne stężenie miedzi to 2 mg/L. Nasilenie objawów choroby Alzheimera stwierdzono już przy stężeniu 0,12 mg/L, czyli niższym o 150%. Uważa się, że bezpieczne stężenie wynosi zaledwie 0,01 mg/L.

2) Nie stosuj suplementów diety zawierających miedź i żelazo

Stosowanie suplementów diety zawierających miedź lub żelazo stanowi szczególne zagrożenie. Każdy organizm ludzki utrzymuje pewne rezerwy tych pierwiastków w okresie reprodukcyjnym. Z ewolucyjnego punktu widzenia, rezerwy te są niezbędne na wypadek braku jedzenia, urazów prowadzących do krwotoków czy większego zapotrzebowania na składniki pokarmowe podczas leczenia ran. Jednak po okresie reprodukcyjnym nadwyżki miedzi i żelaza nie zostają wydalone z organizmu.

Po osiągnięciu 50 roku życia w naszych organizmach zachodzą już intensywne procesy starzenia w dużym stopniu przyspieszane przez bezużyteczną już miedź i żelazo. Ze względu na swoje właściwości przyspieszają one destrukcyjne działanie wolnych rodników w komórkach ciała. Należy zaznaczyć, że niedobory miedzi są niezwykle rzadkimi przypadkami.

Z badań wynika, że osoby przyjmujące miedź bez potrzeby narażone są na obniżenie zdolności poznawczych w 3 razy większym stopniu niż ci, którzy nie stosują suplementów diety. Suplementacja żelazem może mieć sens jedynie w przypadku osób, które tracą regularnie określone ilości krwi. W przypadku mężczyzn niedobór żelaza występuje niezwykle rzadko, u kobiet częściej ze względu na menstruację. Jednak w tym wypadku przyjmowanie żelaza powinno być konsultowane z lekarzem.

3) Ogranicz spożywanie produktów mięsnych

Czerwone mięso jest źródłem miedzi i żelaza w formie najlepiej przyswajalnej przez organizm człowieka. Dowiedziono, że śmiertelność wśród osób spożywających 20g czerwonego mięsa dziennie była o 30% niższa od tych, którzy zjadali ok. 140g. Dodatkowo spożywanie ok. 60g przetworzonych produktów mięsnych (np. parówki) zwiększyło śmiertelność o 20% w stosunku do tych, którzy jedli do 10g tych produktów na dzień.

4) Uważaj co jesz

Tłusta dieta zwiększa negatywne działanie miedzi na struktury komórek nerwowych w mózgu. Obniżenie zdolności poznawczych zależy od nawyków żywieniowych. U osób stosujących dietę wysokotłuszczową obniżenie zdolności poznawczych w określonym stopniu następowało o 13 lat szybciej w porównaniu do osób, które spożywały mniej tłuszczów.

5) Zamień miedź na cynk

Badania kliniczne przeprowadzone na cierpiących na chorobę Wilsona dowiodły, że suplementy diety zawierające cynk obniżają poziom wolnej (szkodliwej) miedzi w organizmie.

6) Zamień żelazo na legitymację Honorowego Dawcy Krwi
Regularne oddawanie krwi pomaga w ustaleniu optymalnego poziomu żelaza we krwi, który jest regulowany przez białko transportujące – transferynę. Powinny wziąć to pod uwagę szczególnie kobiety w wieku menopauzalnym oraz mężczyźni.

W obliczu wszystkich zagrożeń czyhających na piękno naszego ciała i umysłu najważniejsze jest regularne monitorowanie ich stanu. Okresowe badania pozwalają dostosować odpowiednią dietę czy suplementację, a wczesne postawienie diagnozy w przypadku chorób układu krążenia lub układu nerwowego może uratować życie.

Miedź i żelazo mają wpływ na takie choroby jak: choroba Alzheimera, Parkinsona, Wilsona, Huntingtona, Creutzfelda-Jakoba, miażdzyca, cukrzyca.

Więcej informacji:
Brewer, G.J. (in press). Risks of Copper and Iron Toxicity during Aging in Humans. Chem. Res. Toxicol.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa cookies.

Czytaj więcej na temat polityki cookies.